Till startsidan
  • Startsida
  • / Aktuellt
  • / Konferens den 27-28 maj 2019 i Stockholm

Konferens den 27-28 maj 2019 i Stockholm

 Vi vill vidareutveckla lärlingsutbildningarna inom vård och omsorg!

Vill du och din skola vara med?


Vi hälsar lärare och rektorer välkomna till ett seminarium i Stockholm 27-28 maj, förlagt till Lärarförbundets lokaler på Stora Essingen och med inkvartering på Scandic Alvik, ett (långt) stenkast därifrån. Seminariet börjar med gemensam lunch måndag 27 maj kl 12 00 och avslutas med en gemensam lunch 12 -13, tisdag 28 maj. Deltagare betalar ett självkostnadspris, 2 500 kr per person för medlemmar i nätverket, 3 500 kr per person för icke medlemmar (priserna exkl moms)

Bakgrund: Efter ett initiativ från Angeredsgymnasiet samlade Lärlingskompassen under 2016/17 några medlemsskolor för att diskutera hur den gymnasiala lärlingsutbildningen inom vård och omsorg skulle kunna utvecklas. Lärare, rektorer och lärlingar från 12 skolor deltog i mötena som bl a resulterade i förslag delsfrån lärlingarna om bättre metoder för marknadsföring, dels från lärare och rektorer om en modell för integration av APL i undervisningen i gymnasiegemensamma ämnen.

Kungsbacka och Uddevalla har arbetat vidare med förslagen i ESF-projektet Yrkeskompassen för att ta fram en generell modell, ”Spana på ett yrke”, som integrerar praon med både studie-och yrkesvägledningen och undervisningen åk 7 – 9 och en annan modell för kvalitetsuppföljning av APL baserad på regelbundna enkäter till lärare och lärlingar.

Nästa steg: Vi vill nu tillsammans med flera skolor vidareutveckla modellerna så att de kan bidra till att göra lärlingsutbildningar inom vård och omsorg ännu mer attraktiva för fler unga. Med de rekryteringsbehov som finns är det svårt att hitta något annat yrkesområde som erbjuder så många möjligheter till försörjning och egen utveckling, i Sverige och utomlands.

Seminarieprogram: På seminariet 27-28 maj ska vi konkretapresentera:

  • ett ”praopaket för vård och omsorg” som gymnasieskolor kan använda för att visa ungdomar i närbelägna grundskolor vilka möjligheter som finns inom yrkesområdet. Här finns också ett ”processverktyg” som redan nu kan provas kostnadsfritt, se www.praoappen.se
  • en struktur för ämnesintegration med APL som gör det lättare att planera och följa upp den sammanhängande helhetsbild av undervisningen som bl a Skolinspektionen efterlyser.
  • en metod för kvalitetsuppföljning av APL genom enkäter till lärare och elever. Enkäterna har inspirerats av Skolverkets BRUK men ligger i Google Dokument för att underlätta spridning, insamling och analys.

Men det finns säkert många andra tankar och idéer att diskutera.

 

Anmälan: Anmäl er till seminariet på denna länk: (https://goo.gl/SL58Uq) och hör gärna av er till någon av undertecknade om ni har frågor eller synpunkter inför seminariet. Ladda ner PDF av denna informationen!

qr-kod

Varmt välkomna

Angeredsgymnasiet

Vård-och omsorgsprogrammet

Lärlingskompassen

Agneta Wessman Alsin
Rektor
070-247 36 33

Maud Holm
Utvecklingsledare
0725 882696

 Bo Sillén
Styrgruppen
070-812 39 60

Kontaktuppgifter:
Lärlingskompassen
Skolgatan 2
451 81 Uddevalla